Niersteenkliniek St Jansdal Harderwijk Afspraak met de uroloog Niersteenkliniek ziekenhuis St Jansdal Harderwijk Onderzoek nierstenen Niersteenkliniek Harderwijk Niersteenkliniek St Jansdal Harderwijk Behandeling nierstenen in de Niersteenkliniek St Jansdal Harderwijk Behandeling nierstenen in Niersteenkliniek St Jansdal Harderwijk Niersteenkliniek St Jansdal Harderwijk Niersteenkliniek St Jansdal Harderwijk Afspraak uroloog bij de Niersteenkliniek St Jansdal Harderwijk Uroloog Niersteenkliniek St Jansdal Harderwijk Behandeling nierstenen met een niersteenvergruizer

Dubbel J-katheter bij nierstenen

In de meeste gevallen worden patiënten met nierstenen (in de urineleider) geopereerd. Dit kan echter niet altijd direct bij een niersteenaanval. Deze patiënten krijgen vaak in eerste instantie een dubbel J-katheter geplaatst op de operatiekamer. Dit is een dun slangetje met aan beide uiteinden een krul in de vorm van een ‘J’. De ene ‘J’ komt in de nier te liggen, de andere in de blaas. Door de katheter wordt de urineleider verwijd. Urine kan daarom weer de blaas inlopen. Een dubbel J-katheter wordt ter voorbereiding op een operatie geplaatst. Door de dubbel J-katheter kan de patiënt de niersteen soms uitplassen. In dit geval is een operatie niet meer nodig.

 

Ingreep

Tijdens de ingreep ligt u met de benen in beensteunen. Via de plasbuis wordt een inwendig katheter geplaatst met één uiteinde in de nier en het andere uiteinde in de blaas. Door de katheter kan de urine naar de blaas toe aflopen. De JJ katheter kan op de polikliniek onder plaatselijke verdoving via de plasbuis worden verwijderd.

 

Complicaties dubbel J-katheter

Complicaties van het inbrengen zijn:

 

  • Bij uitzondering kan de urineleider door het opvoeren van de katheter doorgeprikt worden wat lekkage van urine kan veroorzaken (perforatie). Door de aanwezigheid van de JJ katheter kan de urine voldoende doorstromen naar de blaas waardoor de urineleider zich vanzelf herstelt. Wanneer het plaatsen van de JJ katheter niet lukt, kan in plaats daarvan een nefrostomie katheter worden geplaatst. Dit betreft in principe een tijdelijke oplossing totdat de urineleider zichzelf voldoende heeft hersteld. 

 

  • Nader onderzoek naar bovengemelde complicaties wordt verricht als zich klachten voordoen, zoals bovenmatige pijn, koorts etc.

 

  • Zolang de JJ katheter in de nier en de blaas aanwezig is, kan er bloed bij de urine aanwezig zijn. Dit is onschuldig. De krul in de blaas kan een toegenomen plasdrang veroorzaken. Tijdens het plassen kan er wat urine door de katheter naar de nier teruglopen. Dit kan een wat onaangenaam gevoel veroorzaken in de nierstreek.

 

Wilt u meer weten? Download dan de folder over dubbel J-katheter.